Lainaa yhteishakijan kanssa

Tiesitkö, että hakemalla lainaa yhteishakijan kanssa, sinulla on paremmat mahdollisuudet lainansaannille? Mikä parasta, voitte saada yhdessä myös hieman isomman lainasumman.

Pääset lisäämään yhteishakijan tiedot alla olevan hakemuksen viimeisessä vaiheessa, kun olet syöttänyt muut tarvittavat tiedot.

Hae lainaa yhteishakijan kanssa

Esimerkki lainasta: Lainasumma on 11 000 euroa ja laina-aika 10 vuotta, jolloin maksueriä on yhteensä 120. Todellinen vuosikorko on 9,95 %, nimelliskorko 8,6 %, ja kokonaiskulut ovat 6 097 euroa, joten lainan kokonaissumma on 17 097 euroa. Lainan kesto voi vaihdella yhdestä viiteentoista vuoteen, ja korko voi olla 4 % – 20 % välillä.

Lainavertailija.com ei myönnä lainoja itse, vaan toimii lainavertailupalveluna, jonka kautta voit kilpailuttaa yli 30 pankin ja rahoitusyhtiön lainatarjoukset yhdellä ainoalla hakemuksella.

Nämä pankit myöntävät lainaa yhteishakijan kanssa

Suurin osa pankeista myöntää mielellään lainaa, kun sitä haetaan yhteishakijan kanssa. Yhteishakija on pankin näkökulmasta positiivinen tekijä, sillä se vähentää lainan takaisinmaksuun liittyvää riskiä puolella.

Lainaa yhteishakijan kanssa Instabankilta.
Lainaa yhteishakijan kanssa Resurs Bankilta.
Lainaa yhteishakijan kanssa Big Bankiltä
Lainaa yhteishakijan kanssa Credigolta.
Hae lainaa yhteishakijan kanssa Lainavertailijan avulla.

Lainaa yhteishakijan kanssa – miksi se kannattaa?

On olemassa lukuisia syitä, joiden vuoksi lainaa kannattaa hakea ennemmin yhteishakijan kanssa kuin yksin, mikäli se vain on omalta kohdalta mahdollista. Käydään seuraavaksi läpi niistä kaikkein olennaisimmat.

Mahdollisuudet parempiin lainaehtoihin

Kun haet lainaa yhteishakijan kanssa, luotonantajat näkevät hakemuksesi vähemmän riskialttiina, koska maksukyky on jaettu kahden hakijan kesken. Tämä johtaa hyvin todennäköisesti edullisempaan marginaaliin, korkoihin sekä yleisesti parempiin lainaehtoihin.

Suuremmat lainasummat

Yhteishakijan lisääminen omalle hakemukselle kasvattaa lainanhakijoiden yhteenlaskettuja tuloja. Yhdistetyt tulot puolestaan mahdollistavat aina suuremman lainasumman saamisen. Erityise hyödyllistä tämä on mm. silloin, kun haetaan lainaa isompaa hankintaa varten.

Paremmat mahdollisuudet lainan hyväksynnälle

Hyvät luottotiedot omaava yhteishakija parantaa lainan hyväksymismahdollisuuksia. Parhaaseen lopputulokseen päästään, kun molempien hakijoiden luottotiedot ovat kunnossa.

Vastuun jakaminen

Kun laina haetaan yhteishakijan kanssa, vastuu sen takaisinmaksusta jakautuu kahdelle henkilölle. Tämä voi tuoda molemmille hakijoille lisää taloudellista joustoa sekä helpomman maksusuunnitelman noudattamisen.

MItä yhteishakija tarkoittaa?

Yhteishakija (tunnettu myös nimellä rinnakkaishakija tai yhteisvastuullinen hakija) tarkoittaa henkilöä, joka hakee lainaa yhdessä toisen henkilön kanssa ja jakaa vastuun lainan takaisinmaksusta. Rinnakkaishakija sitoutuu lainaan samalla tapaa kuin varsinainenkin hakija.  Molemmat hakijoista ovat siis yhdessä vastuussa lainan takaisinmaksusta. Jos ensisijainen lainanhakija ei pysty maksamaan lainaa takaisin, yhteishakija on velvollinen suorittamaan maksut.

Rinnakkaishakija voi olla esimerkiksi puoliso, perheenjäsen tai ystävä. On kuitenkin tärkeää huomata, että rinnakkaishakijana toimiminen on vakava sitoumus, koska molemmat hakijat ovat yhdessä vastuussa lainan takaisinmaksusta. Ennen lainan hakemista onkin tärkeää keskustella asiasta ja varmistaa, että molemmat osapuolet ymmärtävät siihen liittyvät vastuut ja velvoitteet.

Paljonko lainaa yhteishakijan kanssa voi hakea?

Aiemmin lainaa pystyi hakemaan jopa 70 000 euroa, mutta tällä hetkellä niitä voi kilpailuttaa enää 60 000 euroon asti. Kaikki yhteishakijan kanssa haetut lainat ovat vakuudettomia, joten ne sopivat mihin tahansa tarpeeseen. Lainatarjoukset esitetään selkeästi, sisältäen kaikki korot ja kulut ilman piilokustannuksia.

Palvelumme mahdollistaa sen, että voitte helposti vertailla lainatarjouksia yli 50 eri pankilta ja rahoituslaitokselta – nopeasti ja vaivattomasti. Tarjoamme myös mahdollisuuden yhdistää useita pieniä ja kalliita lainoja yhdeksi edullisemmaksi lainaksi. Tämä  on itse asiassa yksi suosituimmista vaihtoehdoistamme.

Lainojen hakeminen ja kilpailuttaminen kauttamme on aina maksutonta eikä se sido teitä mihinkään, ellette itse päätä hyväksyä tarjousta.

Takaaja vs. yhteishakija?

Takaaja ja yhteishakija ovat kaksi toisiaan lähellä olevaa, mutta hieman erilaista tapaa hakea lainaa. Molemmilla näistä on omat erityispiirteensä, jotka käymme seuraavaksi tarkemmin läpi.

Yhteishakija

Yhteishakija on henkilö, joka hakee lainaa yhdessä toisen henkilön kanssa. Molemmat osapuolet jakavat lainan vastuun tasavertaisesti. Yhteishakija on yhtä lailla vastuussa lainan takaisinmaksusta kuin lainan päähakija. Tämä tarkoittaa, että jos toinen hakija ei pysty maksamaan lainaa, toinen on velvollinen hoitamaan koko lainan takaisinmaksun.

Yhteishakija parantaa lainahakemuksen hyväksymismahdollisuuksia ja erityisesti silloin, jos toinen hakijoista omaa paremman luottokelpoisuuden tai korkeammat tulot. Yhteishakijaa käytetään usein esimerkiksi puolisoiden tai perheenjäsenten kesken, kun he haluavat jakaa vastuun suuresta lainasta, kuten asuntolainasta.

Takaaja

Takaaja on henkilö, joka ei ole lainanhakija, mutta lupautuu maksamaan lainan, jos päähakija ei siihen pysty. Takaajan vastuu on toissijainen, mikä tarkoittaa, että hän vastaa lainasta vain, jos päähakija ei pysty maksamaan lainaa. Takaaja ei ole ensisijaisesti vastuussa lainan maksamisesta, mutta hänet voidaan vaatia maksamaan laina kokonaan, jos päähakija ei hoida maksusuunnitelmaansa.

Takaaja voi auttaa päähakijaa saamaan lainan, jos tällä on puutteita luottokelpoisuudessa tai riittämättömät tulot. Takaajan lisääminen ei kuitenkaan muuta päähakijan lainasummaa tai laina-aikaa, mutta se voi parantaa mahdollisuuksia saada lainahakemus hyväksytyksi.

Takaajia käytetään yleensä tilanteissa, joissa lainanhakija tarvitsee lisätukea lainan saamiseen, mutta ei halua jakaa lainanvastuuta jonkun toisen kanssa

Kumpaa minun kannattaa hyödyntää?

Valitse yhteishakija, jos haluat jakaa lainan vastuun jonkun kanssa ja ehkä saada paremmat lainaehdot yhteisten tulojen ja luottokelpoisuuden ansiosta. Valitse takaaja, jos tarvitset tukea lainahakemuksesi vahvistamiseen, mutta et halua jakaa lainanvastuuta toisen kanssa. Tämä sopii tilanteisiin, joissa päähakija haluaa yksin hallita lainaa mutta tarvitsee lisäapua hakemuksen hyväksymiseen.

Milloin kannattaa hakea lainaa yhteishakijan kanssa?

Kuten yllä mainittu, lainan ottaminen yhteishakijan kanssa tarkoittaa, että molemmat osapuolet ovat yhtä lailla vastuussa lainan takaisinmaksusta. Yhteishakijaksi ei siis missään tapauksessa kannata valita sellaista henkilöä johon et täysin luota tai jolla ei ole puhtaita luottotietoja. Pahimmassa tapauksessa saatat joutua jopa vuosikausien velkakierteeseen, jossa joudut makselemaan toisen henkilön tekemiä hankintoja.

Esimerkkejä yhteishakijan kanssa haetun lainan hyödyistä

Esimerkki 1

Ilman yhteishakijaa, päähakija saa 20 000 euron lainan viiden vuoden takaisinmaksuajalla ja 8 % korolla. Lainan kokonaiskustannus on tällöin noin 24 886 euroa.

Yhteishakijan kanssa haettuna, samasta lainasta voidaan saada 6 % korko, yhteishakijan hyvän luottokelpoisuuden ansiosta. Tällöin lainan kokonaiskustannus viiden vuoden aikana olisi noin 23 199 euroa, joka tuo säästöä noin 1 687 euroa verran, lainan kokonaiskustannuksissa.

Esimerkki 2

Ilman yhteishakijaa haettavan 20 000 euron lainan kuukausittainen maksuerä on noin 415 euroa, 8 % korolla.

Yhteishakijan kanssa voidaan saada 6 % korolla, joka tarkoittaa, että kuukausittainen maksuerä samalle lainalle olisi noin 386 euroa.

Tämä tuo 29 euroa säästöä kuukaudessa, joka tarkoittaa 348 euron säästöä vuodessa ja yhteensä 1 740 euron säästöä viiden vuoden aikana.

Esimerkki 3

Ilman yhteishakijaa toimiessa, henkilö A voisi saada 100 000 euron asuntolainan 20 vuoden ajaksi 3 % korolla. Tällöin lainan kokonaiskustannus olisi noin 133 172 euroa.

Yhteishakijan kanssa hakija A voi puolestaan saada 150 000 euron lainan 2,5 % korolla ( samalle ajalle). Lainan kokonaiskustannus olisi tällöin noin 199 791 euroa.

Vaikka laina on suurempi, alempi korko tekee isosta lainasta suhteellisesti edullisemman, koska lainasta maksetaan vähemmän korkoa prosentuaalisesti.

Esimerkki 4

Yhteishakija voi parantaa lainahakemuksen ehtoja niin, että luotonantaja ei vaadi lisävakuuksia tai ylimääräisiä maksuja, kuten lainan avaamismaksuja taikka korkeampia käsittelykuluja.

Ilman yhteishakijaa lainan käsittelykulu voi olla n. 500 euroa, mutta yhteishakijan kanssa parantunut maksukyky ja luottokelpoisuus voivat johtaa käsittelykulun pienenemiseen 250 euroon, tuoden 250 euron säästön käsittelykuluissa.

Kun lainaa haetaan yhteishakijan kanssa, säästöjä voi syntyä monin eri tavoin, kuten alempien korkojen, pienempien kuukausittaisten maksujen ja pienempien lisämaksujen muodossa. Kaikki nämä tekijät voivat tehdä lainan ottamisesta taloudellisesti edullisempaa ja helpottaa lainan takaisinmaksua.