Takuuvuokra laina
Takuuvuokra laina tarkoittaa 1-2 kuukauden vuokraa vastaavaa lainasummaa, joka haetaan takuuvuokran maksua ajatellen. Tämä on normaalia erityisesti PK-seudulla, jossa vuokrat ovat suhteellisen kalliita, jonka myötä ihmisillä ei ole riittävästi rahaa takuuvuokraa ajatellen.
Lainavertailijan avulla voit kilpailuttaa yli 40 pankkia ja luottolaitosta yhdellä hakemuksella, jotta löytäisit edullisimman lainatarjouksen.
Takuuvuokra laina – kilpailuta tarjoajat
Esimerkki lainasta: lainasumma on 3000 euroa ja laina-aika 5 vuotta, jolloin maksueriä on yhteensä 60. Todellinen vuosikorko on 9,95 %, nimelliskorko 8,6 %, ja kokonaiskulut ovat 1 665 euroa, joten lainan kokonaissumma on 4 665 euroa. Lainan kesto voi vaihdella yhdestä viiteentoista vuoteen, ja korko voi olla 4 % – 20 % välillä.
Lainavertailija.com ei myönnä lainoja itse, vaan toimii lainavertailupalveluna, jonka kautta voit kilpailuttaa yli 30 pankin ja rahoitusyhtiön lainatarjoukset yhdellä ainoalla hakemuksella.
Mikä on takuuvuokra?
Takuuvuokralla, vuokravakuudella tai vakuusrahalla tarkoitetaan rahasummaa, jonka vuokranantaja vaatii vuokrasopimuksen alussa, mahdollisten vahinkojen tai vuokrarästien varalta. Tyypillisesti vuokralainen maksaa tämän siinä vaiheessa, kun vuokrasopimus on allekirjoitettu, mutta avaimia ei ole vielä luovutettu.
Takuuvuokra toimii vuokranantajalle turvana siltä varalta, että vuokralainen jättää maksamatta vuokraa tai aiheuttaa vahinkoa vuokra-asunnolle. Se palautetaan vuokralaiselle vuokrasuhteen päättyessä, mikäli vuokralainen on hoitanut vuokrasopimuksen mukaiset velvoitteensa, kuten maksanut vuokrat ajallaan ja jättänyt asunnon siistiin ja vahingoittumattomaan kuntoon. Jos vuokralainen ei ole täyttänyt velvoitteitaan, vuokranantajalla on oikeus pidättää osa tai koko takuuvuokra kattamaan aiheutuneita kuluja tai vahinkoja.
Suomessa takuuvuokran suuruus on yleensä enintään kolmen kuukauden vuokran määrä, mutta tämä voi vaihdella vuokranantajan ja vuokralaisen välisen sopimuksen mukaan.
Vuokranantaja ei palauta takuuvuokraa?
Toisinaan vuokrasuhteissa käy niin, että vuokranantaja ei suostu palauttamaan takuuvuokraa, vaikka kaikki vuokrasuhteen aikaiset vastuut on hoidettu sopimuksen mukaisesti. Tällöin kannattaa toimia seuraavalla tavalla.
1. Kysy palautuksen viivästymisestä:
- Ota ensin yhteyttä vuokranantajaan ja kysy, että miksi takuuvuokran palautus on viivästynyt. Usein viivästys voi johtua väärinkäsityksestä tai muusta helposti ratkaistavasta syystä.
2. Pyydä kirjallinen selvitys:
- Jos vuokranantaja ei tiedustelusta huolimatta suostu palauttamaan takuuvuokraa, niin pyydä häneltä kirjallinen selvitys syistä. Vuokranantajan tulee ilmoittaa, että mitä mahdollisia kuluja tai vahinkoja takuuvuokrasta on vähennetty ja miksi.
3. Tarkasta sopimus ja dokumentaatio:
- Tarkista vuokrasopimus ja muut asiakirjat (kuten asunnon alkukatselmuksen ja loppukatselmuksen raportit) nähdäksesi, onko vuokranantajalla peruste vähentää rahaa takuuvuokrasta. Jos otit asunnon luovutuksen yhteydessä valokuvia, niitä voidaan käyttää todisteena siitä, että asunto oli kunnossa poismuuttosi aikaan.
4. Lähetä kirjallinen vaade:
- Mikäli tämäkään ei toimi, niin seuraavaksi kannattaa lähett’ä vuokranantajalle kirjallinen vaade takuuvuokran palauttamisesta. Tämä tulee tehdä joko sähköpostitse tai kirjallisessa muodossa, jotta sinulla on todiste vaatimuksestasi. Ilmoita, että odotat takuuvuokran palautusta tiettyyn päivämäärään mennessä.
5. Käänny kuluttajaneuvonnan puoleen:
- Jos vuokranantaja ei vastaa eikä näin olle ole valmis palauttamaan takuuvuokraa, voit ottaa yhteyttä kuluttajaneuvontaan. Kuluttajaneuvonta voi antaa ohjeita ja auttaa riitatilanteen ratkaisemisessa.
6. Harkitse oikeudellisia toimia:
- Jos vuokranantaja ei vieläkään suostu palauttamaan takuuvuokraa ja sinulla on selkeä oikeus saada se takaisin, voit viedä asian eteenpäin oikeusteitse. Suomessa vuokralainen voi viedä asian käräjäoikeuteen esimerkiksi haastehakemuksella. Ennen oikeustoimiin ryhtymistä on kuitenkin hyvä miettiä, ovatko mahdolliset oikeudenkäyntikulut sen arvoisia suhteessa saatavaan summaan.
7. Selvitä paikalliset käytännöt ja lainsäädäntö:
- On hyvä myös selvittää, mitä paikalliset vuokrasuhteita koskevat lait ja säännökset sanovat takuuvuokran palauttamisesta. Suomessa laki asuinhuoneiston vuokrauksesta säätelee tätä asiaa ja vuokranantajalla on yleensä kohtuullinen aika (yleensä 1–2 kuukautta) palauttaa takuuvuokra, jos kaikki vuokralaisen velvoitteet on täytetty.
Lainaa takuuvuokraan
Alta löydät muutamia pankkeja, luottolaitoksia ja kilpailutuspalveluita, joiden avulla voit hakea lainaa takuuvuokraan.
Takuuvuokra laina yhteishakijan kanssa
Entistä useampi nuori vuokraa nykyisellään asunnon yhdessä jonkin toisen henkilön kanssa. Olipa kyseessä sitten opiskelijakaveri, puoliso tai jokin muu, takuuvuokra laina on mahdollista hakea yhdessä tuon henkilön kanssa. Tämä voi olla fiksua, jos hakijoilla on yhdessä parempi maksukyky, sillä se tarjoaa paremmat mahdollisuudet saada lainaa.
On kuitenkin hyvä pitää mielessä se, että jos lainaa haetaan yhdessä toisen henkilön kanssa, molemmat hakijat ovat vastuussa lainan takaisinmaksusta. Tämä tarkoittaa, että jos toinen hakija ei pysty maksamaan omaa osuuttaan, toinen hakija on silti vastuussa koko lainasta. Yhdessä haetulla lainalla voi olla myös vaikutusta lainan saannin todennäköisyyteen ja ehtoihin, kuten korkoon ja lainan määrään, koska lainanantaja arvioi molempien hakijoiden taloudellisen tilanteen.
Ennen yhteisen lainan hakemista on tärkeää keskustella toisen hakijan kanssa ja varmistaa, että molemmat ovat tietoisia lainan ehdoista ja vastuista.
Paljonko takuuvuokraa varten kannattaa hakea lainaa?
Suomessa takuuvuokra on yleensä yhden tai enintään kolmen kuukauden vuokran määrä, mutta summa voi vaihdella riippuen vuokranantajasta ja asunnosta. Jos vuokra on 800 euroa kuukaudessa ja takuuvuokra on kahden kuukauden vuokran suuruinen, tarvitset n. 1 600 euroa takuuvuokraa varten.
Ota kuitenkin huomioon myös muut muuttamiseen liittyvät kulut, kuten muuttokustannukset, mahdolliset kalusteiden hankinnat, sähkösopimukset ja internet-liittymät. Näitä kuluja ei välttämättä tarvitse kattaa lainalla, mutta ne voivat vaikuttaa siihen, kuinka paljon rahaa tarvitset heti muuton yhteydessä.
Jos lasket, että tarvitset vuokravakuuden lisäksi n. 1 000 euroa muihin muuttoon liittyviin kuluihin, lainasumman tulisi olla noin 3 000 euroa. Muista kuitenkin ottaa huomioon, että lainan takaisinmaksu tulee suunnitella huolellisesti, jotta et joudu taloudellisiin vaikeuksiin.
Milloin takuuvuokra laina kannattaa hakea?
Mikäli sinulla ei ole riittävästi säästöjä kattamaan vuokranantajan vaatimaan takuuvuokraa, lainan hakeminen voi olla järkevä vaihtoehto. Tämä on hyvin yleinen tilanne esimerkiksi opiskelijoilla ja nuorilla aikuisilla, jotka ovat vasta muuttamassa omilleen.
Toinen tyypillinen tilanne on se, että joudut itsestäsi riippumattomista syistä muuttamaan nopeasti eikä sinulla siitä johtuen ole aikaa säästää takuuvuokraa varten. Tässä tapauksessa takuuvuokra laina voi auttaa sinua saamaan uuden asunnon ilman turhaa viivettä.
Muita yleisimpiä syitä ovat mm. seuraavat:
- Käteisvarojen säilyttäminen muuhun käyttöön
- Harvinaisen hyvä vuokra-asunto tulee tarjolle
Milloin ei kannata hakea takuuvuokralainaa?
- Pitkäaikaiset taloudelliset vaikeudet: Jos sinulla on jatkuvia taloudellisia vaikeuksia, niin lisävelan ottaminen voi pahentaa tilannettasi. Tässä tapauksessa voikin olla parempi neuvotella vuokranantajan kanssa vaihtoehtoisista järjestelyistä tai etsiä suosiolla halvempaa asuntoa.
- Korkeat lainakustannukset: Jos lainaehdot ovat epäedulliset, kuten korkea korko tai lyhyt takaisinmaksuaika, lainan ottaminen ei välttämättä ole taloudellisesti järkevää.
- Säästöjen käyttäminen on parempi vaihtoehto: Jos sinulla on riittävästi säästöjä ja ei ole mitään syytä olla käyttämättä niitä, säästöjen käyttäminen on yleensä edullisempaa kuin lainan ottaminen korkoineen.
- Epäedullinen taloustilanne: Lainanhoitokulut ovat laskussa varsinkin syksyllä 2024 tehtyjen korkopäätösten myötä. Siksi on hyvä aika vielä ottaa lainoja ylipäätänsä. Korkojen valtavan nousun edessä asiat voisi kuitenkin olla toisin.
Usein kysytyt kysymykset
Mistä laina takuuvuokraan?
Tee kilpailutus Lainavertailijan avulla, vertaile saamiasi tarjouksia ja valitse paras ehdokas.
Mitä jos vuokranantaja ei palauta takuuvuokraa?
- Kysy vuokranantajalta syy viivästykseen.
- Pyydä kirjallinen selvitys mahdollisista vähennyksistä takuuvuokrasta.
- Tarkista sopimus ja dokumentaatio varmistaaksesi, että vuokranantajalla on peruste pidätykselle.
- Lähetä kirjallinen vaade takuuvuokran palauttamisesta.
- Ota yhteyttä kuluttajaneuvontaan neuvoja ja apua varten.
- Harkitse oikeudellisia toimia, kuten asian viemistä käräjäoikeuteen, jos et saa rahaa takaisin.
Milloin takuuvuokra maksetaan takaisin?
Takuuvuokra maksetaan takaisin vuokralaiselle vuokrasuhteen päätyttyä, kunhan vuokralainen on täyttänyt kaikki sopimusvelvoitteensa. Tämä tarkoittaa, että vuokra on maksettu ajallaan, asunto on luovutettu takaisin sovitussa kunnossa, eikä vuokranantajalla ole perusteita pidättää takuuvuokraa esimerkiksi vahinkojen korjaamiseksi tai maksamattomien laskujen kattamiseksi.
Tyypillisesti takuuvuokra tulisi palauttaa kohtuullisessa ajassa, usein 1–2 kuukauden kuluessa vuokrasuhteen päättymisestä, mutta tarkka ajankohta voi vaihdella vuokrasopimuksen ja paikallisen lainsäädännön mukaan.
Mistä takuuvuokra luottotiedottomalle?
Jos luottotietosi eivät ole kunnossa, sinun kannattaa yrittää löytää vuokranantaja, joka on valmis vuokraamaan asunnon ilman takuuvuokraa sekä puhtaita luottotietoja.