Korot laskussa - Helpottaako lainanhoitokulut?

Asuntolainojen yleinen viitekorko 12 kuukauden euribor-korko on selvästi laskenut viimeisten viikkojen aikana. Vuoden alhaisin taso saavutettiin koron ollessa 3,14 prosenttia elokuun 2024 ensimmäisen puoliskon aikana. Kehitys herättää kysymyksiä, onko taloudellisesti järkevää valita pidempiä korko aikoja vai pysyä lyhyemmissä koroissa?

12kk euribor reagoi yleisesti nopeammin markkinoiden muutoksiin. Se houkuttaa varmasti valitsemaan pidemmän koron. Toisaalta on hyvä valita korko sopivuuden kannalta eikä lyhyen aikavälin spekuloinnin kannalta. Ennustettavuus vs useammin muuttuva lyhyempi viitekorko. Asiantuntijoiden mukaan yksiselitteistä johtopäätöstä ei voi tehdä. Vaikka keskuspankin koronlaskut ovat vasta alkamassa ja seuraavan vuoden aikana odotetaan useita koronlaskuja, 12 kuukauden euribor reagoi alaspäin nopeammin ja voimakkaammin kuin lyhyemmät korot. Tämä saattaa houkutella valitsemaan pidemmän viitekoron, mutta on tärkeää valita viitekorko pitkän aikavälin sopivuuden perusteella eikä lyhyen aikavälin spekulaation vuoksi.

Keskuspankki FED viittaukset korkojen laskuihin kuitenkin lymyävät horisontissa viimeistään alkuvuodelle 2025, joten lainanhoitokuluissa olisi säästöä luvassa sen osalta. Ennusteen mukaan 12 kuukauden euribor saattaa olla vuoden loppuun mennessä noin kolme prosentia, kun taas kolmen kuukauden euribor saattaa olla hieman korkeammalla tasolla. Ohjauskoron odotetaan laskevan ensi vuoden loppuun mennessä, mikä vaikuttaisi kaikkiin euribor-korkoihin. Euribor-korot tulevat todennäköisesti laskemaan edelleen, vaikkakin ei yhtä ripeästi kuin viime aikoina on nähty.

Markkina romahdus 5.8.2024
Korot laskivat vuoden alimmilleen elokuussa 2024

Markkinaromahduksesta vauhtia korkojen laskuun

Punainen päivä pörsseissä

Tokion pörssin romahdus 5. elokuuta 2024 oli merkittävä taloudellinen tapahtuma, joka heijastui voimakkaasti myös globaalimarkkinoihin:

  1. Nikkei 225 -indeksi: Laski 12,4 %, mikä merkitsi indeksin historian suurinta päiväpudotusta. Indeksin pisteluku putosi yli 4 450 pistettä.
  2. Topix-indeksi: Laski yli 12 %, mikä oli sen heikoin päivä sitten vuoden 1987.
  3. VIX-indeksi: Nousi merkittävästi, heijastaen sijoittajien kasvavaa pelkoa ja odotettua markkinavolatiliteetin kasvua.
 

Tämä lyhyt markkinaromahdus johti laajaan myyntiaaltoon ja syvensi huolia globaalista talouskriisistä. Osakkeet ovat kuitenkin jo toipuneet osittain tähän ensimmäisen viikon tapahtumista.

Markkinoilla koettiin merkittävä romahdus varsinkin yhden päivän aikana 5.8. Romahduksen taustalla ovat olleet useat tekijät, kuten kasvaneet huolet talouskasvun hidastumisesta ja mahdollisesta taantumasta erityisesti Yhdysvalloissa. Markkinoiden hermostuneisuus lisääntyi, kun talouslukujen heikentyminen ja keskuspankkien rahapolitiikan mahdolliset muutokset saivat sijoittajat varovaisiksi. Japanin jenin heikko arvo piristyi hetkessä yli 10 %. Ulkomaankaupan kallistui ulkopuolisille ja japanin oman maan koron-nostot saivat uusia käänteitä lyhyessä ajassa. Pitkän ja tasaisin yenin arvon laskutrendin myötä osakkeet ja pörssit reagoivat voimakkaasti.

Lisäksi yhdysvaltojen talouden hidastumisen merkit, kuten heikentyvät työllisyysluvut ja kuluttajien luottamuksen lasku, herättivät pelkoja siitä, että maa saattaisi ajautua taantumaan. Tämä sai sijoittajat vetämään varojaan pois riskialttiimmista sijoituskohteista, kuten osakkeista, ja siirtymään turvallisempiin sijoituksiin, mikä painoi markkinakorot alaspäin.

Euroopassa romahdus näkyi myös kasvavina huolina talouskasvun kestävyydestä, erityisesti euroalueen suurissa talouksissa. Tämä lisäsi painetta Euroopan keskuspankille (EKP) ryhtyä toimiin talouden tukemiseksi, mikä heijastui odotuksina tulevista koronlaskuista. Markkinat alkoivat hinnoitella sisään mahdollisuutta, että EKP joutuisi laskemaan ohjauskorkoaan odotettua nopeammin ja voimakkaammin.

Tämän markkinaromahduksen myötä korkomarkkinoilla nähtiin merkittäviä liikkeitä, ja esimerkiksi 12 kuukauden euribor-korko laski nopeasti, saavuttaen vuoden alhaisimman tasonsa 3,14 prosenttia 5.8.2024. Romahdus on korostanut sitä, kuinka herkästi markkinat reagoivat taloudellisiin epävarmuuksiin, ja kuinka nopeasti nämä muutokset voivat heijastua korkotasoihin ja tavallisten ihmisten lainanhoitokuluihin.

Korkojen lasku on ollut nopeaa ja voimakasta lyhyessä ajassa, mutta markkinoiden tilanne on edelleen epävakaa, ja tulevat keskuspankkien päätökset ovat ratkaisevassa asemassa mihin suuntaan korot kehittyvät lähiaikana.

Korkojen laskun vaikutukset lainoihin

Korkojen laskulla on merkittäviä vaikutuksia sekä lainan saantiin että lainanhoitokuluihin.

Lainan saanti: Korkojen laskiessa lainanottajien on yleensä helpompi saada lainaa, koska alhaisemmat korot pienentävät lainanhoitokustannuksia, mikä parantaa hakijoiden maksukykyä. Pankit myöntävät lainoja helpommin, kun korkotaso on matalampi, koska lainanottajien riski jää alhaisemmaksi ja he pystyvät helpommin täyttämään pankin asettamat maksukykyvaatimukset. Tämä voi lisätä kysyntää esimerkiksi autolainalle joka piristäisi autokauppaa.

Lainan maksut: Korkojen lasku tarkoittaa myös sitä, että olemassa olevien lainojen korot voivat laskea seuraavalla korontarkistuspäivällä, mikä pienentää lainanhoitokuluja. Tämä antaa enemmän liikkumavaraa yksityis henkilöiden taloudessa ja voi vapauttaa varoja muuhun kulutukseen. Erityisesti niille, joilla on suuria lainasummia tai pitkiä laina-aikoja, korkojen lasku voi merkitä merkittäviä säästöjä pitkällä aikavälillä.

Pitkän aikavälin vaikutukset: Vaikka korkojen lasku voi lyhyellä aikavälillä helpottaa lainansaantia ja pienentää lainanhoitokuluja, se voi myös johtaa pidemmällä aikavälillä ylivelkaantumisen riskiin, jos lainanottajat ottavat suurempia lainoja kuin he pystyvät hallitsemaan tilanteessa jossa korot nousisivat uudelleen. On tärkeää, että lainanottajat eivät perusta päätöksiään pelkästään nykyiseen korkotasoon, vaan arvioivat myös pitkän aikavälin korkokehitystä ja omaa taloudellista sietokykyään useamman vuoden näkökentällä.

Vaikutukset asuntomarkkinoihin: Alhaisemmat korot voivat myös kiihdyttää asuntomarkkinoita, koska lainat ovat halvempia ja useammat ihmiset voivat harkita asunnon ostamista. Tämä voi johtaa asuntojen hintojen nousuun, mikä taas voi vaikuttaa lainanottajien mahdollisuuksiin päästä mukaan markkinoille, erityisesti suurten kaupunkien kuumilla asuntomarkkinoilla.

Yhteenvetona voidaan todeta, että korkojen lasku voi tuoda helpotusta lainansaantiin ja pienentää lainanhoitokuluja, mutta samalla se voi myös lisätä markkinariskiä ja ylivelkaantumisen uhkaa, jos taloudellinen tilanne muuttuu ja korot alkavat jälleen nousta. Lainanottajien tulisi tehdä harkittuja päätöksiä ja varautua erilaisiin korkoskenaarioihin turvatakseen taloudellisen asemansa pitkällä aikavälillä. Jokatapauksessa lainojen korkojen pienentyminen on aina positiivinen signaali markkinoille, ja helpottaa myös sinun arkea. Paras tapa pysyä halpojen korkojen piirissä on kilpailuttaa lainat lainavertailun avulla.

Vakuudettomat lainat joihon koron laskut myös vaikuttavat:
Kulutusluotot
Pikavipit
Joustoluotot