Lainanhoitokulut laskevat - Kilpailuta lainat nyt

FED tiedotustilaisuus 23.8.2024

FED ja muut suuret keskuspankit pitävät koronlaskuja varmoina syksyllä.

Vihjaus koronlaskuista on annettu syyskuulle – talouden tilanne näyttää lupaavalta.

Yhdysvaltojen keskuspankin pääjohtaja Jerome Powell antoi perjantaina 23.8.2024 tärkeän viestin markkinoille, vihjaten mahdollisuudesta koronlaskuihin jo syyskuussa. Powellin puhe Jackson Holen vuosittaisessa keskuspankkiirien konferenssissa painotti, että Yhdysvaltojen talouden pandemian aiheuttamat häiriöt ovat hälvenemässä, ja keskuspankin on aika tarkistaa rahapolitiikkaansa muuttuneen taloustilanteen valossa.

Lainojen kilpailutus kannattaa - Markkinakatsaus 25.8.2024
FED kokoontuu tyypillisesti kahdeksan kertaa vuodessa Eccles-rakennuksen kokoushuoneessa Washington D.C.ssä

Koronlaskujen vaikutukset kuluttajien luottoihin ja lainoihin – Syksy 2024

Jos keskuspankki laskee ohjauskorkoa, kuluttajien lainanhoitokustannukset, kuten asuntolainat, autolainat ja luottokorttikulut, voivat laskea. Tämä keventäisi velkataakkaa ja lisäisi kulutusmahdollisuuksia. Alemmat korot myös parantaisivat kuluttajien mahdollisuuksia rahoittaa isoja hankintoja ja helpottaisivat olemassa olevien velkojen hoitoa, mikä tukisi talouskasvua. Korkojen lasku toisi siis helpotusta kuluttajien talouteen ja kannustaisi kulutukseen. 

 

Korkojen lasku mahdollistaa pienemmät lainanhoitokulut – Kilpailutus kannattaa tehdä nyt

Nykyisessä taloustilanteessa, jossa keskuspankin ohjauskorkojen laskua odotetaan syksylle, lainojen kilpailuttaminen on erittäin järkevää. Tässä muutama keskeinen syy:

  1. Odotettavissa olevat korkojen laskut: Jerome Powellin viesti koronlaskuista viittaa siihen, että lainojen korkotaso saattaa pian laskea. Kilpailuttamalla lainat nyt voit hyödyntää markkinoiden odotukset korkojen laskusta ja saada lainaa edullisemmin kuin nykyisillä ehdoilla. Vaikka korkoja ei ole vielä laskettu, kilpailuttaminen antaa sinulle mahdollisuuden neuvotella itsellesi parhaat mahdolliset ehdot nykyisissä ja tulevissa markkinaolosuhteissa.

  2. Säästömahdollisuudet: Lainojen kilpailuttaminen on yksinkertainen ja tehokas tapa alentaa lainakuluja. Pienikin korkoero voi tarkoittaa huomattavia säästöjä pitkällä aikavälillä, erityisesti asuntolainoissa, joissa laina-aika on pitkä. Kilpailuttamalla voit löytää pankin tai rahoituslaitoksen, joka tarjoaa paremman koron ja edullisemmat ehdot, mikä voi keventää taloudellista taakkaasi huomattavasti.

  3. Parhaiden ehtojen hyödyntäminen: Kun korkojen lasku näyttää todennäköiseltä, pankit voivat tarjota joustavampia ja edullisempia lainaehtoja houkutellakseen asiakkaita. Nyt kilpailuttamalla voit löytää lainantarjoajan, joka on valmis kilpailemaan alhaisemmilla koroilla ja paremmilla ehdoilla, mikä voi johtaa merkittäviin etuihin pitkällä aikavälillä.

  4. Varautuminen tulevaisuuteen: Kilpailuttamalla lainasi jo ennen kuin korot laskevat, voit varmistaa itsellesi edullisemmat lainaehdot ennen kuin muutkin markkinatoimijat ryhtyvät aktiivisemmin hakemaan parempia sopimuksia. Tämä varmistaa, että olet etulyöntiasemassa ja saat parhaat hyödyt korkojen laskiessa.

Kilpailuttaminen ei vaadi suuria ponnisteluja, mutta se voi tuoda merkittäviä taloudellisia säästöjä. Nykyisen taloustilanteen ja mahdollisten korkomuutosten vuoksi nyt on erityisen hyvä hetki tarkistaa omat lainat ja kilpailuttaa ne saadaksesi parhaan hyödyn markkinoiden kehityksestä. Lainavertailija.com auttaa sinua saamaan säästöä ennen korkojen laskemista.

 

Rahapolitiikka tiukassa, mutta muutoksen aika on lähellä

Puheessaan Powell toi esiin selkeitä merkkejä siitä, että taloudessa on tapahtunut positiivisia muutoksia. Inflaatio on hidastunut merkittävästi, ja työmarkkinat eivät ole enää ylikuumentuneet. ”On tullut aika muuttaa rahapolitiikkaa”, Powell sanoi, viitaten siihen, että talouden olosuhteet sallivat nyt mahdollisuuden harkita koronlaskuja.

Inflaatio, joka vielä pari vuotta sitten huolestutti keskuspankkia ja markkinoita laajasti, on nyt selvästi lähellä hallintaa. Yhdysvalloissa kuluttajahinnat nousivat heinäkuussa 2,9 prosenttia vuoden takaisesta ja vain 0,2 prosenttia edellisestä kuukaudesta, mikä on merkki siitä, että inflaatiopaineet ovat vaimenemassa. Powellin mukaan inflaation kiihtymisen riskit ovat vähentyneet, kun taas työllisyyden heikkenemisen riskit ovat kasvaneet. Tämä dynamiikka on tärkeä tekijä päätöksenteossa rahapolitiikan suhteen.

 

Sijoittajien odotukset ja markkinoiden tunnelma

Monet sijoittajat odottavat keskuspankilta vahvempia toimia, kuten ohjauskoron laskua jopa 0,50 prosenttiyksiköllä. He pelkäävät, että ilman elvyttävää rahapolitiikkaa Yhdysvaltojen talous voisi suistua taantumaan. Powellin kommentit antavat kuitenkin toivoa, että keskuspankki on valmis mukauttamaan politiikkaansa tarpeen mukaan.

Keskuspankin ohjauskoron vaihteluväli on tällä hetkellä 5,25–5,50 prosenttia, mikä on korkeimmalla tasolla sitten vuoden 2001. Tämä kireä rahapolitiikka on ollut välttämätöntä hillitsemään inflaatiota, mutta nyt Powell korostaa, että talouden tasapainottuessa on tärkeää myös suojella työmarkkinoita ja estää talouden syvä heikkeneminen.

Meillä on runsaasti liikkumavaraa reagoida kaikkiin mahdollisiin riskeihin, mukaan lukien riski työmarkkinaolosuhteiden epätoivotusta heikkenemisestä”, Powell totesi puheessaan. Tämä tarkoittaa sitä, että Fed on valmis toimimaan tarvittaessa nopeasti, jos talouden olosuhteet sitä vaativat.

 

Inflaation hallinta ja talouden vakaus

Powellin mukaan keskuspankin tavoitteena on palauttaa inflaatio kestävälle 2 prosentin tasolle ilman, että se aiheuttaa kohtuutonta haittaa taloudelle. Hän painotti, että inflaation laskeminen alle 3 prosenttiin on ollut huomattava saavutus ottaen huomioon, että työmarkkinat ovat säilyneet vahvoina. Tämä yhdistelmä – matalampi inflaatio ja vakaa työllisyys – on historiallisesti harvinainen ja osoittaa Powellin mukaan, että keskuspankin toimet ovat olleet tehokkaita.

Pandemian alusta lähtien talous on käynyt läpi merkittäviä häiriöitä, jotka vaikuttivat inflaatioon ja työmarkkinoihin. Powellin mukaan pandemian aikaiset talouden vääristymät ovat nyt enimmäkseen korjaantuneet, ja inflaatio on saatu laskuun ilman suurta työttömyyden nousua. Tämä on keskuspankin kannalta myönteinen kehitys, joka antaa sille mahdollisuuden tarkastella politiikan keventämistä.

 

Seuraavat askeleet: syyskuun korkopäätös ratkaiseva

Yhdysvaltojen keskuspankin avomarkkinakomitea kokoontuu seuraavan kerran 18. syyskuuta, jolloin odotetaan päätöstä mahdollisesta koronlaskusta. Powellin kommentit viittaavat siihen, että päätös tehdään huolellisen analyysin perusteella, ja se riippuu talousdatan kehityksestä. Vaikka Powell ei antanut suoria lupauksia koronlaskuista, hänen sanansa osoittavat, että mahdollisuus on vahva, jos talousdata tukee sitä.

Kaiken kaikkiaan Powellin puhe luo optimistisen näkymän talouden kehitykselle. Inflaatio on laskussa, työmarkkinat pysyvät vahvoina, ja keskuspankki on valmis toimimaan tarvittaessa. Markkinoilla tämä viesti otettiin vastaan varovaisen positiivisesti, ja sijoittajat seuraavat tarkasti keskuspankin seuraavia liikkeitä, jotka voivat merkittävästi vaikuttaa talouden suuntaan loppuvuoden aikana.

Yhteenvetona olemme tulossa alas korkean korkojen ajasta, ja talouden näkymät vahvistuvat. Voit tarkastaa korkojen muutoksia FED ohjauskoron myötä vuodesta 2022 lähtien alla olevan taulukon mukaan. EKP:n ohjauskorko vetää aika samanlaista linjaa FED ohjauskoron kanssa. Yleensä FED on myös korkopäätöksissä hieman edellä. Siksi haluammekin tarkastella mitä Yhdysvaltain taloudessa on tapahtunut viimeisen parin vuoden aikana.

Korkojen kehitys (1/2022 - 8/2024)

Kuukausi FED ohjauskorko (%)
Tammi 2022 0.08
Helmi 2022 0.08
Maalis 2022 0.20
Huhti 2022 0.33
Touko 2022 0.77
Kesä 2022 1.21
Heinä 2022 1.68
Elo 2022 2.33
Syys 2022 3.08
Loka 2022 3.83
Marras 2022 3.83
Joulu 2022 4.33
Tammi 2023 4.58
Helmi 2023 4.66
Maalis 2023 4.83
Huhti 2023 4.91
Touko 2023 5.08
Kesä 2023 5.08
Heinä 2023 5.33
Elo 2023 5.33

Lähteet: Federalreserve.gov